Hoeveel vermogen mag ik hebben voor Zorgtoeslag?

Een van de voorwaarden voor recht op zorgtoeslag is dat uw vermogen niet te hoog is.

Uw vermogen wordt bepaald door het verschil tussen uw bezittingen en schulden en bestaat onder andere uit uw spaargeld, (groene) beleggingen, schenkingen en een vakantiehuis.

De waarde van uw eigen woning telt niet mee, maar vermogen dat u in het buitenland heeft telt wel weer mee.

De maximale hoogte wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en deze verschilt bovendien ook per soort toeslag, die van de huurtoeslag vindt u hier.

Het kan dus zo zijn dat uw vermogen het ene jaar te hoog is voor recht op een toeslag, maar dat u het daaropvolgende jaar wel recht heeft.

Maar hoe bepaalt u de hoogte van uw vermogen? We zetten de regels graag voor u op een rij.

STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Onze chatfunctie is 24 uur per dag beschikbaar. Klik hiervoor op de blauwe balk rechts onderin het scherm waarin staat: Heeft u een vraag?

Meestal krijgt u hiermee snel het antwoord op uw vraag. Heeft de chatfunctie u onvoldoende informatie gegeven? Stuur ons dan een e-mail. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Meetmoment Zorgtoeslag

De hoogte van uw vermogen kan door het jaar heen veranderen, daarom wordt de hoogte van uw vermogen op de eerste dag van het jaar (bijvoorbeeld 1 januari 2023) gebruikt om uw recht op zorgtoeslag vast te stellen voor dat specifieke jaar.

Dit vermogen bestaat zowel uit uw eigen vermogen als ook het vermogen van een eventuele toeslagpartner.

Wanneer u een toeslagpartner heeft, mag u gezamenlijk vermogen wel hoger zijn, dan wanneer u alleen bent. Weet u niet of u een toeslagpartner heeft of wie dat dan zou zijn?

Klik hier om te bepalen of u een toeslagpartner heeft.

Stijgt uw vermogen boven het maximum tijdens het jaar?

Omgekeerd werkt het net zo. Is uw vermogen op 1 januari lager dan het gestelde maximum voor dat jaar? Dan heeft u het gehele jaar recht op zorgtoeslag. Ook wanneer uw vermogen op 2 januari zou stijgen boven het maximum.

De hoogte van uw (gezamenlijke) vermogen zoals bij elkaar opgeteld op 1 januari bepaalt of u gedurende het gehele jaar dat hierna volgt recht heeft op zorgtoeslag.

Elke 1 januari dient u dit dus na te gaan, want als uw vermogen gedurende het jaar gestegen is, kan het zijn dat u in het nieuwe jaar geen recht meer heeft op zorgtoeslag.

Belastingdienst Zorgtoeslag 2024

In de onderstaande tabel vindt u de vermogensvrijstelling per persoon voor het jaar 2024. Weet u niet of u een toeslagpartner heeft in 2024 of niet?

Gebruik dan onze online tool om vast te stellen of u in 2024 een toeslagpartner heeft.

Uw situatie Maximaal Vermogen op 1 januari 2024
U hebt geen toeslagpartner € 140.213
U hebt wel een toeslagpartner € 177.301

Is uw vermogen hoger dan het maximum?

Heeft u teveel vermogen op 1 januari? Dan kunt u dit gehele jaar geen zorgtoeslag krijgen en moet u uw zorgtoeslag stopzetten als u dit al krijgt. Verandert uw vermogen na 1 januari? Dan heeft dit geen effect op uw recht op zorgtoeslag dat jaar. Is uw vermogen op 1 januari bijvoorbeeld hoger dan het gestelde maximum? Dan heeft u het gehele jaar geen recht op zorgtoeslag. Ook wanneer uw vermogen op 2 januari zou dalen onder het maximum.

Belastingdienst Zorgtoeslag

Belastingdienst Zorgtoeslag 2023

In de onderstaande tabel vindt u de vermogensvrijstelling per persoon voor het jaar 2023. Weet u niet of u een toeslagpartner heeft in 2023 of niet?

Gebruik dan onze online tool om vast te stellen of u in 2023 een toeslagpartner heeft.

Uw situatie Maximaal Vermogen op 1 januari 2023
U hebt geen toeslagpartner € 127.582
U hebt wel een toeslagpartner € 161.330

Belastingdienst Zorgtoeslag 2022

In de onderstaande tabel vindt u de vermogensvrijstelling per persoon voor het jaar 2022. Weet u niet of u een toeslagpartner heeft in 2022 of niet?

Gebruik dan onze online tool om vast te stellen of u in 2022 een toeslagpartner heeft.

Uw situatie Maximaal Vermogen op 1 januari 2022
U hebt geen toeslagpartner € 120.020
U hebt wel een toeslagpartner € 151.767