Bestaat huurtoeslag voor studenten?

Kunnen studenten huurtoeslag ontvangen voor een studentenwoning? Dat hangt af van uw woonsituatie en de hoogte van de huur die u betaalt. Overigens zijn er geen aparte regels voor huurtoeslag studenten.

De voorwaarden voor huurtoeslag voor studenten zijn gelijk aan de voorwaarden voor alle anderen in Nederland. Onderstaand lichten we toe aan welke voorwaarden u moet voldoen om recht te hebben op huurtoeslag als het gaat om het soort woning waarin u woont.

Studenten wonen meestal met meerdere personen in een huis. Deze andere studenten kunnen dan uw medebewoner zijn voor de huurtoeslag. Of dit in uw situatie zo is en wat dit voor uw huurtoeslag betekent, wordt onderstaand uitgelegd.

Start Aanvraag!

STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Onze chatfunctie is 24 uur per dag beschikbaar. Klik hiervoor op de blauwe balk rechts onderin het scherm waarin staat: Heeft u een vraag?

Meestal krijgt u hiermee snel het antwoord op uw vraag. Heeft de chatfunctie u onvoldoende informatie gegeven? Stuur ons dan een e-mail. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Kan ik huurtoeslag krijgen voor mijn studentenkamer?

Voldoet uw studentenkamer aan de voorwaarden van een zelfstandige woonruimte? Dan kunt u recht hebben op huurtoeslag. Het is dan echter wel belangrijk dat uw studentenkamer als gesplitste woning bekend is bij de Belastingdienst. U kunt dit zelf melden aan de Belastingdienst door hen dit telefonisch te laten weten via 0800 – 0543.

U geeft dan aan dat op uw huisnummer ook nog anderen wonen, maar dat uw woning een zelfstandige woonruimte is. Zo worden de bewoners van de andere ruimtes in de woning op uw huisnummer niet automatisch meegeteld met uw aanvraag en kunnen zij eventueel zelf ook huurtoeslag aanvragen voor hun woning.

Voldoet uw studentenkamer niet aan de voorwaarden van een zelfstandige woonruimte? Dan kunt u nog steeds recht hebben op huurtoeslag. Huurt u bijvoorbeeld met anderen een studentenhuis, waarbij u wel een eigen slaapkamer heeft, maar bijvoorbeeld de keuken en/of badkamer deelt? Dan kunt u mogelijk gezamenlijk huurtoeslag aanvragen.

Uw inkomens en de huur die elk van u aan de verhuurder betaalt, telt u dan bij elkaar op. Voldoet u gezamenlijk aan alle overige voorwaarden voor huurtoeslag? Dan ontvangt de aanvrager van de huurtoeslag de huursubsidie op zijn of haar bankrekening en kunt u deze onderling verdelen.

Soms kunt u ook huurtoeslag krijgen voor een onzelfstandige woning in een studentencomplex. Dat kan alleen als deze woning voor 1 juli 1997 is aangewezen voor de huurtoeslag. U kunt dit bij uw verhuurder navragen.

Huurtoeslag Studenten

Huurtoeslag kan alleen aangevraagd worden voor een zogenaamde zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat de woning aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om recht te kunnen geven op huurtoeslag.

Een zelfstandige woonruimte heeft minimaal de volgende kenmerken:

  • De woning heeft een eigen toegangsdeur die u van binnen en van buiten zelf op slot kunt doen;
  • In de woning heeft u een eigen woon(slaap)kamer;
  • In de woning heeft u een eigen keuken met een aanrecht, een aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel;
  • In de woning heeft u een eigen toilet met waterspoeling.

Voldoet uw woning niet aan een van de voorwaarden van een zelfstandige woonruimte? Dan kunt u wellicht samen met de anderen met wie u op hetzelfde adres woont huurtoeslag aanvragen.

Hiernaast wordt toegelicht aan welke voorwaarden u dan moet voldoen. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van een studentenhuis, maar zoals aangegeven zijn er geen aparte regels voor studenten. Woont u met anderen op hetzelfde adres maar bent u geen student? Ook dan zijn de voorwaarden die hiernaast toegelicht worden op u van toepassing.