Heb ik medebewoners voor de huurtoeslag?
De mensen met wie u samenwoont, zijn uw medebewoners. Maar soms zijn ook mensen die op hetzelfde adres wonen en waarmee u geen huishouden voert, toch ook uw medebewoner.
Hebben uw buren bijvoorbeeld hetzelfde adres of deelt u de badkamer of keuken met anderen? Dan kunt u medebewoners hebben voor de huurtoeslag.
Hoe dat zit, leggen we onderstaand verder uit.
STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?
Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.
Staat uw vraag hier niet tussen? Onze chatfunctie is 24 uur per dag beschikbaar. Klik hiervoor op de blauwe balk rechts onderin het scherm waarin staat: Heeft u een vraag?
Meestal krijgt u hiermee snel het antwoord op uw vraag. Heeft de chatfunctie u onvoldoende informatie gegeven? Stuur ons dan een e-mail. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden.
Heb ik medebewoners voor de huurtoeslag?
De mensen met wie u samen een huishouden voert, zoals uw kinderen of partner, zijn uw medebewoners. Dat klinkt ook logisch, zij wonen immers samen met u op het adres en maken onderdeel uit van uw gezin. Toch kunnen ook anderen, die geen onderdeel uitmaken van uw gezin, uw medebewoner zijn als het gaat om huurtoeslag.
Huurtoeslag wordt namelijk per adres aangevraagd en toegekend, en niet per persoon of per gezin.
Voorbeelden van situaties waarin u medebewoners heeft:
- Uw buren hebben hetzelfde huisnummer;
- U deelt de badkamer of keuken met anderen.
Ik ken mijn medebewoners niet (goed)
Soms heeft u geen echte band met de mensen met wie u bepaalde woonruimtes deelt. Voor de huurtoeslag moet u toch hun inkomen, BSN en het bedrag aan huur dat zij betalen weten. Zonder deze informatie zal uw aanvraag afgewezen worden aangezien de Belastingdienst de gemeentelijke basisadministratie raadpleegt en informatie wenst van iedereen die op het adres ingeschreven staat waarvoor u huurtoeslag aanvraagt.
Zelfstandige woonruimte
Huurtoeslag kan alleen aangevraagd worden voor een zogenaamde zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat de woning aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om recht te kunnen geven op huurtoeslag.
Een zelfstandige woonruimte heeft minimaal de volgende kenmerken:
- De woning heeft een eigen toegangsdeur die u van binnen en van buiten zelf op slot kunt doen;
- In de woning heeft u een eigen woon(slaap)kamer;
- In de woning heeft u een eigen keuken met een aanrecht, een aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel;
- In de woning heeft u een eigen toilet met waterspoeling.
Voldoet uw woning niet aan een van de voorwaarden van een zelfstandige woonruimte? Dan kunt u wellicht samen met de anderen met wie u op hetzelfde adres woont huurtoeslag aanvragen. Deelt u bijvoorbeeld de keuken of badkamer met anderen? Dan kunt u, als u gezamenlijk aan alle voorwaarden voldoet, huurtoeslag aanvragen. U telt daarvoor uw huurbedragen en inkomens bij elkaar op en bekijkt of deze gezamenlijke bedragen voldoen aan voorwaarden voor huurtoeslag.
Uw buren hebben hetzelfde huisnummer
U woont bijvoorbeeld op de begane grond en uw bovenburen wonen op de eerste etage. U betaalt huur aan de verhuurder en uw bovenburen doen dat ook. U verwacht dus dat u geen medebewoners heeft voor de huurtoeslag, want uw bovenburen hebben hun eigen woning en daar kunt u niet in, en zij hebben geen toegang tot uw huis.
Als uw woning echter hetzelfde adres heeft, bijvoorbeeld Kerkstraat 12, dan zal de Belastingdienst deze personen toch als uw medebewoners zien. U woont namelijk op precies hetzelfde adres.
Is het adres gesplitst?
Heeft uw adres een splitsing in bijvoorbeeld Kerkstraat 12 rood en uw buren Kerkstraat 12 zwart, of Kerkstraat 12A en uw buren Kerkstraat 12B? Dan heeft u geen medebewoners. U heeft dan immers allebei een eigen adres waarvoor u huurtoeslag kunt aanvragen en ontvangen.
Heeft uw woning geen gesplitst huisnummer, maar zou dit wel zo moeten zijn? Neem dan contact op met de gemeentelijke basisadministratie en verzoek om een splitsing van het adres. Daarna kunnen u en uw buren elk, los van elkaar, huurtoeslag aanvragen en ontvangen.
U deelt de badkamer of keuken met anderen
Huurt u bijvoorbeeld een eigen slaapkamer met woonkamer, maar deelt u de badkamer en of keuken ook met anderen? Dan zijn deze andere personen uw medebewoners en moet u samen huurtoeslag aanvragen. De persoon die de huurtoeslag aanvraagt, zal deze op zijn of haar bankrekening gaan ontvangen en is verantwoordelijk voor de verdeling van de huurtoeslag over de medebewoners.
Uw inkomens en de huur die elk van u aan de verhuurder betaalt, telt u dan bij elkaar op. Voldoet u gezamenlijk aan alle overige voorwaarden voor huurtoeslag? Dan ontvangt de aanvrager van de huurtoeslag de huursubsidie op zijn of haar bankrekening en kunt u deze onderling verdelen.
Soms kunt u ook huurtoeslag krijgen voor een onzelfstandige woning in een studentencomplex. Dat kan alleen als deze woning voor 1 juli 1997 is aangewezen voor de huurtoeslag. U kunt dit bij uw verhuurder navragen.