Aanvragen Huurtoeslag; vanaf wanneer kan dat?

U kunt huurtoeslagtoeslag aanvragen wanneer u aan alle voorwaarden voldoet. Dat kan dus ook vanaf een moment in het verleden. Misschien hebt u pas recent ontdekt dat u recht heeft op huurtoeslag, en wil u graag met terugwerkende kracht huurtoeslag aanvragen. Dat kan, maar helaas is het aantal jaren waarover u met terugwerkende kracht huurtoeslag kan aanvragen beperkt.
We zetten de regels graag voor u op een rij.

Start Aanvraag!

STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Tijdens kantoortijden kunt u live chatten met een van onze deskundige medewerkers.

Aanvragen Huurtoeslag 2017

Huurtoeslag kunt u altijd aanvragen over het lopende jaar. Gedurende het gehele jaar 2017 kunt u dus huurtoeslag aanvragen met elke gewenste begindatum vanaf 1 januari tot en met 31 december, ervan uitgaande dat u vanaf dat moment ook recht heeft op huurtoeslag.

Overigens bent u na de toekenning van huurtoeslag zelf verplicht wijzigingen door te geven die het recht op huurtoeslag mogelijk beperken of zelfs doen verdwijnen, zoals een hoger loon of het krijgen van een toeslagpartner.

Aanvragen Huurtoeslag 2016

Huurtoeslag kan tot 1 september van het volgende jaar ook aangevraagd worden over een voorgaand jaar.

In 2017 kunt u dus tot 1 september ook over 2016 huurtoeslagen aanvragen. Daarna kunt u enkel huurtoeslag over 2016 aanvragen wanneer u nog geen aangifte voor de inkomstenbelasting over dat jaar heeft gedaan, ook wel de IB-aangifte genoemd.

Aanvragen Huurtoeslag 2015

Huurtoeslag aanvragen over 2015 en langer geleden is enkel mogelijk wanneer de Belastingdienst u officieel uitstel voor uw aangifte inkomstenbelasting over die jaren heeft gegeven, ook wel IB-aangifte genoemd. Heeft u geen uitstel gekregen of heeft u reeds aangifte over 2015 of eerdere jaren gedaan? Dan is het helaas niet meer mogelijk om huurtoeslag over die jaren aan te vragen. Via onze dienstverlening kunt u niet over 2015 en voorgaande jaren huurtoeslag aanvragen, dit kunt u alleen rechtstreeks bij de Belastingdienst doen.

Welke datum moet ik aanhouden voor het aanvragen van huurtoeslag?

U kunt huurtoeslag aanvragen vanaf het moment dat u daar recht op heeft. Huurtoeslag wordt vervolgens toegekend vanaf de eerste dag van de maand die op deze datum volgt. U ontvangt dus altijd per de eerste van een maand huurtoeslag.

Verhuist u bijvoorbeeld op 5 februari naar een huurwoning en voldoet u ook aan alle andere voorwaarden, dan kunt u vanaf die datum huurtoeslag aanvragen. Het recht op huurtoeslag ontstaat op de eerste dag van de maand die hierop volgt. Dit is dus de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin u verhuisd bent. Dit betekent in dit voorbeeld dat u vanaf 1 maart recht heeft op huurtoeslag.