Ik ben student, kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Vanaf de maand na je 18e verjaardag kun je recht hebben op zorgtoeslag, wanneer je ook aan de andere voorwaarden voldoet. Zo moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben en mag je niet teveel vermogen en inkomen hebben. Ook moet je Nederlands zijn of over een geldige verblijfsvergunning beschikken.

Via de link vind je een overzicht van alle voorwaarden voor zorgtoeslag.

Zorgtoeslag Aanvragen!

STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Tijdens kantoortijden kunt u live chatten met een van onze deskundige medewerkers.

Ik ben nog geen 18

Zorgtoeslag kun je ook al aanvragen wanneer je nog geen 18 jaar bent geworden en dat kan best handig zijn als je niet krap bij kas wilt komen te zitten.

De Belastingdienst mag wettelijk gezien namelijk maximaal 13 weken doen over het verwerken van jouw aanvraag voor zorgtoeslag. Let wel op dat je als ingangsdatum voor de zorgtoeslag jouw verjaardag kiest, anders wijst de Belastingdienst jouw aanvraag af omdat je nog te jong bent.

 Alleen studiefinanciering

Studenten en scholieren hebben vaak geen inkomsten of maar een bijbaantje voor een paar uur in de week. Toch heb je dan meestal gewoon recht op zorgtoeslag. Sterker nog, hoe lager jouw inkomen, hoe hoger het bedrag aan zorgtoeslag dat je krijgt.

Studiefinanciering wordt overigens voor de zorgtoeslag niet gezien als inkomen.

Heb je ook geen andere bruto belastbare inkomsten omdat je geen (bij)baan of een uitkering hebt? Vul dan 0 (nul) in bij jouw aanvraag voor zorgtoeslag als naar jouw bruto belastbare jaarinkomen wordt gevraagd.

Ik betaal niet zelf

Sponsoren jouw ouders je studententijd door jouw zorgverzekering voor je te betalen of val je nog onder hun verzekeringspakket? Dat maakt voor het recht op zorgtoeslag niets uit, jij kunt gewoon zorgtoeslag aanvragen.

De Belastingdienst zal de zorgtoeslag op jouw bankrekening overmaken. De zorgtoeslag laten storten op een bankrekening van jouw ouders omdat zij ook de verzekeringspremie betalen, kan niet.

Ter voorkoming van fraude met toeslagen, betaalt de Belastingdienst toeslagen alleen op een bankrekening die op naam staat van de rechthebbende van de zorgtoeslag. En dat ben jij, niet jouw ouders, ook al betalen ze wel de premie voor jouw zorgverzekering.

Terugwerkende kracht

Kom je er nu pas achter dat je recht had op zorgtoeslag en heb je het niet eerder aangevraagd? Geen probleem! Zorgtoeslag kun je ook met terugwerkende kracht aanvragen.

De periode waarover je zorgtoeslag met terugwerkende kracht kunt aanvragen is echter niet oneindig. Tot 1 september van het huidige jaar kun je sowieso nog zorgtoeslag aanvragen over het afgelopen jaar.

Kortom, tot 1 september 2019 kun je nog over heel 2018 zorgtoeslag aanvragen. Je kunt dus elke datum tussen 1 januari 2018 en 31 december 2018 als ingangsdatum kiezen.

Na 1 september 2019 kun je alleen nog zorgtoeslag aanvragen over het jaar 2018 als je uitstel hebt gekregen voor de aangifte inkomstenbelasting. Over het jaar 2017 en de jaren ervoor kun je via onze dienstverlening helaas geen zorgtoeslag meer aanvragen.