Recht op zorgtoeslag

Ik woon in het buitenland; Heb ik recht op zorgtoeslag?

Ook wanneer u in het buitenland woont, kunt u recht hebben op zorgtoeslag. Hiervoor moet u dan wel voldoen aan alle voorwaarden die gelden voor zorgtoeslag. Dit zijn de regels zoals die van toepassing zijn als u wel in Nederland zou wonen:

  1. U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;
  2. U heeft een Nederlandse zorgverzekering;
  3. U bent 18 jaar of ouder;
  4. Uw (gezamenlijke) inkomen is lager dan het gestelde maximum;
  5. Uw (gezamenlijke) vermogen is lager dan het gestelde maximum.

Een overzicht van al deze regels met een uitgebreide toelichting vindt u op pagina: Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor zorgtoeslag?

Wanneer u aan de standaard voorwaarden voor zorgtoeslag voldoet, zijn er ook nog regels die van toepassing zijn omdat u niet in Nederland woont. Lees onderstaand meer over welke regels gelden, die afhankelijk zijn van of u in een EER-land woont of niet.

STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Onze chatfunctie is 24 uur per dag beschikbaar. Klik hiervoor op de blauwe balk rechts onderin het scherm waarin staat: Heeft u een vraag?

Meestal krijgt u hiermee snel het antwoord op uw vraag. Heeft de chatfunctie u onvoldoende informatie gegeven? Stuur ons dan een e-mail. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Ik woon in een EER-land

Ook wanneer u in het buitenland kunt u in bepaalde gevallen recht hebben op zorgtoeslag. Woont u in een EER-land (EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland)? Dan heeft u recht op zorgtoeslag wanneer u, naast de voorwaarden die voor u zouden gelden wanneer u in Nederland zou wonen, ook aan één van de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • U werkt in het buitenland voor de Nederlandse overheid;
  • U bent in het buitenland gedetacheerd door een Nederlandse werkgever;
  • U studeert in het buitenland en u bent jonger dan 30 jaar;
  • U of een gezinslid van u ontvangt AOW of een pensioen van het ABP;
  • U of een gezinslid van u ontvangt een uitkering uit Nederland.

Ik woon niet in een EER-land

Woont in het buitenland, maar niet in een EER-land (EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland)? Dan kunt u alleen zorgtoeslag krijgen wanneer u verplicht verzekerd bent in Nederland. Ook moeten u en al uw gezinsleden aan de overige voorwaarden voldoen.