Heb ik recht op huurtoeslag bij onderhuur?

Soms huurt u van iemand die in hetzelfde huis woont, bijvoorbeeld wanneer u een zolderkamer huurt. We noemen dit onderhuur. Bijvoorbeeld wanneer u als student op kamers woont bij een hospita.  Of als u gedurende langere tijd de bovenverdieping huurt en de verhuurder op benedenverdieping blijft wonen.

Heeft u dan ook recht op huurtoeslag?

Voor recht op huurtoeslag bij onderhuur moet u aan dezelfde voorwaarden voldoen die ook gelden voor gewone huurders plus nog een aantal extra voorwaarden. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

Huisbewaring of doorverhuur

Soms wordt het verhuren van een woning onderhuur genoemd, terwijl dit geen onderhuur is. Dit is het geval wanneer u de woning van een ander huurt en deze originele huurder tijdelijk ergens anders woont. Dit noemen we huisbewaring of doorverhuur en geen onderhuur.

Van onderhuur kan dus alleen sprake zijn als de originele huurder ook zelf in het pand woont.

STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Onze chatfunctie is 24 uur per dag beschikbaar. Klik hiervoor op de blauwe balk rechts onderin het scherm waarin staat: Heeft u een vraag?

Meestal krijgt u hiermee snel het antwoord op uw vraag. Heeft de chatfunctie u onvoldoende informatie gegeven? Stuur ons dan een e-mail. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Direct huurtoeslag aanvragen

Welke extra voorwaarden gelden voor huurtoeslag bij onderhuur?

Onder bepaalde voorwaarden mag u huurtoeslag aanvragen als u in onderhuur bent. U moet sowieso aan de reguliere voorwaarden voor huurtoeslag voldoen. Maar er gelden ook nog een paar extra voorwaarden:

  1. Zo moet u een officieel huurcontract hebben en kunnen bewijzen, bijvoorbeeld via een bankafschrift, dat u een maandelijks huurbedrag betaalt.
  2. Verder mag de verhuurder niet uw toeslagpartner of een van uw ouders of uw kind zijn.
  3. Ook moet uw woonruimte zelfstandig van aard zijn, met een afsluitbare toegang, eigen badkamer, toilet en eigen keuken.

Wanneer de verhuurder zelf ook huurtoeslag ontvangt, moet hij binnen 4 weken aan de Belastingdienst laten weten dat u zijn onderhuurder bent geworden.