Wat is een zelfstandige huurwoning?

Huurtoeslag kan aangevraagd worden voor:

  • een zelfstandige huurwoning
  • een woonwagen;
  • een aangewezen onzelfstandige woonruimte
  • een aangewezen groepswoning.

Maar welke kenmerken hebben deze verschillende soorten woningen en hoe weet u wat voor soort woning u huurt? In de onderstaande tekst lichten wij dit verder toe.

Loop geen huurtoeslag mis en vraag direct aan

STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Kijk dan nog even bij onze Veelgestelde Vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Onze chatfunctie is 24 uur per dag beschikbaar. Klik hiervoor op de blauwe balk rechts onderin het scherm waarin staat: Heeft u een vraag?

Meestal krijgt u hiermee snel het antwoord op uw vraag. Heeft de chatfunctie u onvoldoende informatie gegeven? Stuur ons dan een e-mail. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Zelfstandige huurwoning

Een zelfstandige huurwoning is een woonruimte die u huurt, alleen of samen met anderen, waarvan u de toegangsdeur van binnen en van buiten zo kunt afsluiten, dat anderen geen toegang hebben tot de woning. Verder moet u in de woning in ieder geval de beschikking hebben over:

  • een eigen woonkamer en of slaapkamer;
  • een eigen keuken met aanrecht, een aan- en afvoer van water en een aansluitpunt voor een kooktoestel;
  • een eigen toilet met waterspoeling.

In het kort komt het er dus op neer dat u kunt leven in de woonruimte. U kunt slapen, eten maken, gebruik maken van een toilet en uzelf wassen. Al hoeft een douchegelegenheid dus niet verplicht aanwezig te zijn om de ruimte als zelfstandige woonruimte aan te kunnen merken. Wel is een water aan- en afvoer in de keuken een vereiste.

De meeste Nederlandse huurwoningen zullen dus aan deze eisen voldoen. U kunt hierbij denken aan:

  • Een rijtjeswoning
  • Een appartement
  • Een gesplitste woning op één huisnummer
  • Een gedeelde etage
  • Een waterwoning

Een waterwoning is een zelfstandige woonruimte als:

  • de woning met palen vastzit aan de waterbodem;
  • de woning niet met het water meebeweegt;
  • de opgang naar de woning een vaste verbinding is tussen de wal en de waterwoning.

Een woonboot is geen waterwoning. Voor een woonboot kunt u geen huurtoeslag krijgen.

Een recreatiewoning is geen zelfstandige woonruimte waarvoor u huurtoeslag kunt ontvangen.

Woningen zonder recht op huurtoeslag

Voor de volgende woningen, ook al zijn deze zelfstandig, kunt u geen huurtoeslag ontvangen:

  • een kamer of andere woonruimte die niet zelfstandig is;
  • een woonboot, woonkeet of loods;
  • Recreatiewoning of vakantiewoning;
  • Tijdelijke woonruimte, zoals een blijf-van-mijn-lijf-huis of daklozenopvang.

Aangewezen onzelfstandige woonruimte

In sommige woningen hebben de bewoners geen eigen keuken of toilet, maar delen zij deze voorzieningen met anderen. Wanneer u bijvoorbeeld in een appartement woont met een huisgenoot kan dit het geval zijn. Dan is dit nog steeds een zelfstandige woonruimte en vraagt u samen met uw medebewoner(s) huurtoeslag aan. Huurtoeslag wordt immers per adres en niet persoon aangevraagd en toegekend. Meer informatie over medebewoners en huurtoeslag vindt u hier.

Een uitzonderingssituatie kan van toepassing zijn als u bijvoorbeeld in een studentenhuis woont. In het verleden zijn verschillende studentenhuizen van woningcoöperaties namelijk aangemerkt als aangewezen onzelfstandige woonruimtes.

De studenten die hier wonen hebben vaak een eigen slaapkamer en badkamer, die ze kunnen afsluiten zodat de andere studenten hier geen toegang toe hebben. Verder delen ze dan bijvoorbeeld de keuken, die wel voor alle studenten vrij toegankelijk is. Elk van afsluitbare slaapkamers is dan een aangewezen onzelfstandige woonruimte, waarvoor huurtoeslag aangevraagd kan worden. De studenten die in de andere kamers wonen, zijn in deze dan geen medebewoners, en kunnen zelf ook huurtoeslag aanvragen voor hun kamer.

Bent u benieuwd of u in een aangewezen onzelfstandige woonruimte woont? U kunt dit navragen bij uw verhuurder of de gemeente.

Aangewezen groepswoning

In een aangewezen groepswoning woont een bepaalde groep mensen samen in een woning. U kunt hierbij denken aan een bejaardentehuis waar ouderen een eigen woonruimte hebben, maar ook bepaalde faciliteiten met andere bewoners delen, zoals een recreatieruimte waar zij koffie drinken of dineren. Een instelling waar gehandicapten samenwonen kan ook als aangewezen groepswoning gekenmerkt zijn.

De overheid bepaalt of een woning als aangewezen groepswoning gedefinieerd kan worden. De instelling zelf kan hiertoe een verzoek indienen bij de overheid.

Wilt u weten of uw woning aangemerkt is als aangewezen groepswoning? U kunt dit navragen bij de verhuurder of de gemeente.

Woonwagen

Voor een woonwagen kunt u ook huurtoeslag ontvangen als deze aan de voorwaarden van een zelfstandige woonruimte voldoet.

De huur van de woonwagen en de huur van de standplaats van de woonwagen bij elkaar opgeteld, mag niet hoger zijn dan de maximale huur. Meer informatie over de maximale huur om recht te hebben op huurtoeslag vindt u hier.